Top 10 tips voor kleine keukens

Tijd voor een nieuwe keuken, maar te weinig ruimte? Of wilt u uw keuken aanpassen zoals u dat in gedachten heeft maar het past niet? Geen stress meer, bij deze geven wij u 10 tips voor kleine keukens zo groots mogelijk te laten maken.

1. Van uw eettafel een werkblad maken

U ziet het redelijk vaak voorkomen bij keukeneilanden: Dat het werkblad niet alleen een werkblad is maar ook een barretje of eettafel. Om ruimte te besparen in een kleine keuken kunt u deze methode ook gebruiken. Maar welke stappen kunt u dan het beste zetten? U kunt bijvoorbeeld een keuken kiezen met een verlengd aanrechtblad zonder kastjes eronder. Als u er geen kastjes onder heeft kunt u er barkrukjes bij neerzetten. Die barkrukken kunt u zo onder het aanrechtblad schuiven zodat ze ook niet in de weg staan. Zo maakt u van uw werkblad een eettafel.

2. In en uit klappen

Klap in, klap uit. Het bespaard veel ruimte. Let maar is op als u door de IKEA loopt, daar lijkt het alsof zij het in en uit klapmodel uitgevonden hebben. In kleine keukens zijn deze zeer handig.

3. De hoogte in gaan

Het is super handig om de hoogte te benutten voor keukenapparaten die u niet zoveel nodig heeft. U kunt hiervoor eventueel extra kastjes gebruiken, maar ook keukenplankjes waar u uw spullen op kan zetten.

4. Spullen op een andere plek bewaren

Iedereen en vast en zeker ook u heeft dit denk wel: spullen in de keuken liggen die u haast nooit gebruikt. Waarom zou u deze nog in de keuken laten liggen als u deze ook ergens anders kan neerleggen? U heeft vast wel een ruimte onder de trap of boven op uw zolder indien aanwezig. Neem bijvoorbeeld een gourmetplaat: deze gebruikt u niet alledaags. Meestal maar een paar keer in het jaar. Een gourmetplaat neemt redelijk veel ruimte in beslag. Deze zou u dus bijvoorbeeld op zolder kunnen neerzetten. De ruimte die u dan over houdt kunt u gebruiken voor spullen die u wel vaker nodig heeft.

5. U-vorm gebruiken

Deze methode is niet voor elke keuken beschikbaar. Wel is deze methode beschikbaar voor keukens waarvan de keukenruimte een soort kamer of hok(je) is en er twee muren tegenover elkaar staan. Wanneer u dit heeft kunt u keukenblokken gebruiken en plaatsen in een U-vorm. Zo creëert u heel wat werk- en opbergruimte, en worden beide muren gebruikt. Bent u vaak met meerdere personen tegelijk bezig in de keuken en is de ruimte dan zeer nauw? Denk dan goed na bij de inrichting van uw keuken. Zet bijvoorbeeld niet de wasbak en het fornuis tegen over elkaar maar naast elkaar. Zo hoeft u niet tegen andermans rug aan te staan.

6. Rekjes in de keuken

De meest voorkomende methode wat u zou vinden op Google is het plaatsen van rekjes. Wanneer u zoekt op ideeën voor kleine keuken op internet, zou u veel plaatjes tegenkomen waarop u rekjes ziet waarin u spullen kwijt kan. Rekjes kunt u ophangen aan de binnenkant van uw kastjes, rekjes kunt u ophangen aan de muur. Met rekjes zijn er super veel mogelijkheden. Borden nemen bijvoorbeeld veel ruimte in beslag. Deze kunt u eventueel in rekjes zetten. Als we het toch over borden hebben, kunt u deze niet verplaatsen naar een kast in de woonkamer?

7. Gleuven en kieren invullen

Naast of tussen uw kastjes heeft u meestal nog wel smalle ruimtes of gleufjes zitten. Hier kunt u natuurlijk gebruik van maken. Wanneer u verticale kastjes plaatst, kunt u alle smalle ruimtes en gleufjes opvullen.

8. Voethoogte

Bij de meeste keukens ziet u ter hoogte van uw voeten dat alles afgedicht is met planken. Hoe raar het misschien kan klinken, maar toch echt wel nuttig is, is het gebruik maken van die ruimte door het plaatsen van lades. De lades hoeven niet zo diep te zijn, maar u kunt er wel veel in kwijt. U zou er bijvoorbeeld ovenwanten of snijplanken in kunnen opbergen.

 

9. Onderkant van planken of kastjes gebruiken

Meestal wordt er geen gebruik gemaakt van de onderkant van uw planken of keukenkastjes. Echter zit hier meestal wel veel ruimte. Gebruik deze ruimte is om haken aan de onderkant van uw planken of keukenkastjes te maken. Hier kunt u bijvoorbeeld uw keukengerei aan ophangen. U bespaart niet alleen een hele hoop ruimte maar het staat ook nog is leuk. U kunt bijvoorbeeld ook deksels van glazen potjes aan de onderkant van uw kastjes vastschroeven zodat u kleine spulletjes kan opbergen in de glazen potjes en die dan ophangt.

10. Magnetisch knutselen

De laatste en misschien ook wel de leukste methode. Magnetische potjes die u aan uw koelkast kan hangen. Er zijn potjes die aan de onderkant magnetisch zijn, aangezien de meeste koelkasten ook magnetisch zijn, kunt u deze hieraan ophangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Optionally add an image (JPEG only)